Análisis de los beneficios de la producción de leche cruda y los niveles de pobreza de los productores lecheros: Estudio de caso, Provincia del Valle de Ubaté
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Authors
Castaño Guerrero, Brandon Esteven
Sanabria Martínez, Martha Janneth
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Publisher
Abstract
Los campesinos productores de leche de la provincia del Valle de Ubaté no reciben los suficientes
ingresos de su actividad económica, lo que sumado a las condiciones de pobreza monetaria y
multidimensional que caracteriza a los pequeños campesinos de las zonas rurales hace que la
situación se enmarque como una problemática pública que explica los decrecimientos del sector
lechero de los últimos años. La presente investigación caracteriza el sector lechero y la región del
Valle de Ubaté con el fin de comprender algunas dinámicas que son analizadas para determinar los
beneficios que obtienen los productores lecheros por la venta de la leche cruda o por apoyos
estatales en forma de políticas programas y proyectos dirigidos al sector como una forma de
explicar las situaciones de pobreza que persisten en el sector y los impactos ambientales derivados
de la producción.
The milk-producing peasants of the Valle de Ubaté province do not receive sufficient income from their economic activity, which, added to the conditions of monetary and multidimensional poverty that characterizes the small peasants of rural areas, means that the situation is framed as a public problem that explains the decrease in the dairy sector in recent years. This research characterizes the dairy sector and the Ubaté Valley region in order to understand some dynamics that are analyzed to determine the benefits that dairy farmers obtain from the sale of raw milk or from state support in the form of policies, programs and projects aimed at the sector as a way to explain the situations of poverty that persist in the sector and the environmental impacts derived from production.
The milk-producing peasants of the Valle de Ubaté province do not receive sufficient income from their economic activity, which, added to the conditions of monetary and multidimensional poverty that characterizes the small peasants of rural areas, means that the situation is framed as a public problem that explains the decrease in the dairy sector in recent years. This research characterizes the dairy sector and the Ubaté Valley region in order to understand some dynamics that are analyzed to determine the benefits that dairy farmers obtain from the sale of raw milk or from state support in the form of policies, programs and projects aimed at the sector as a way to explain the situations of poverty that persist in the sector and the environmental impacts derived from production.
Description
Keywords
Citation
Castaño Guerrero, B. E. ; Sanabria Martínez, M. J. (2022). Análisis de los beneficios de la producción de leche cruda y los niveles de pobreza de los productores lecheros: Estudio de caso, Provincia del Valle de Ubaté. [Tesis de pregrado]. Bogotá, Colombia: Escuela Superior de Administración Pública. Facultad de pregrado.